Bukit Bandaraya Community Forum
Please register to join Bukit Bandaraya Community Forum.

Only 1 minutes registration

1. choose username
2. email address
3. password... and DONE!

From
Bukit Bandaraya Community Forum

Phase 5D: Iris

Page 4 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Mon Sep 12, 2011 6:56 pm

Raul7771 wrote:7k tu yg purchaser kena bayar ke? banyak tuuu..

Alhamdulillah loan bank saya x de late payment...dah settle pun 100% payment kepada LD. saya rasa yg kena bayar 7K tu sbb bank tak update purchaser kena bayar progress payment to LD.. Skrg saya hanya tunggu cheque clear je. Then dah boleh start mana yang patut.

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  protogyl on Tue Sep 13, 2011 12:51 am

so lepas ni apa projek pembeli2 iris ni? dapur extend to the max ke? share sket idea2 kt sini Laughing

protogyl

Posts : 7
Join date : 2011-04-04

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  Raul7771 on Tue Sep 13, 2011 11:37 am

protogyl wrote:so lepas ni apa projek pembeli2 iris ni? dapur extend to the max ke? share sket idea2 kt sini Laughing

tak kot.. aku nyer 18x65 jer, sket sgt nak extend pn.. kecik sgt ruang blakang tu, aku dh tgk..

Raul7771

Posts : 9
Join date : 2011-09-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  jupiter on Tue Sep 13, 2011 4:33 pm

mmg xda cara lain ke? kalau claim dr bank x boleh? rata2 i dengar mmg buyer lah yg bayar late payment tu (walaupun salah bank!).. ada jugak kes developer bg diskaun sikit..LD ni xtau la boleh ke tak.. mine is about rm700.. baru dpt surat semalam..

jupiter

Posts : 15
Join date : 2011-08-04

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Tue Sep 13, 2011 5:59 pm

jupiter wrote:mmg xda cara lain ke? kalau claim dr bank x boleh? rata2 i dengar mmg buyer lah yg bayar late payment tu (walaupun salah bank!).. ada jugak kes developer bg diskaun sikit..LD ni xtau la boleh ke tak.. mine is about rm700.. baru dpt surat semalam..

Biasanya mcm tu lah..buyer kena bayar..kalau tidak x dpt kunci. Cuba tanya LD kalau kalau dpt payment unt late handover..boleh tolak dari duit tu..kurang sikit beban. CIMB the best..yg lain x tau le.

nak extand dapur tu long term plan..buat yg mana perlu dulu.

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  jupiter on Tue Sep 13, 2011 6:16 pm

i signed s&p march last year..so xda harapan le nak claim late handover..

jupiter

Posts : 15
Join date : 2011-08-04

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  jupiter on Wed Sep 14, 2011 12:59 am

ada kawan advise buat report ke bnm.. what do u think?

jupiter

Posts : 15
Join date : 2011-08-04

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Wed Sep 14, 2011 1:17 pm

jupiter wrote:ada kawan advise buat report ke bnm.. what do u think?

Masalahkat M'sia. Kalau report BNM..maka makin panjang lah proses nak dpt kunci. Saya rasa baik bayar dulu, dpt kunci. ambik segala resit, baru buat report kat BNM.

LD baru call saya tadi. Payment clear. Isnin ni buat appoitment ngan site supervisor. Very Happy

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  jupiter on Thu Sep 15, 2011 11:28 am

of course... bayar dulu in advanced la.. then cuba bincang dgn bank.. kalau bank xnak bayar baru report pada biro aduan tu.. untuk yg kena 2-3 ratus xda masalahla nak bayar..tp yg kena sampai 2-3 ribu tu.. pandai2 nak exercise hak pengguna masing2..

jupiter

Posts : 15
Join date : 2011-08-04

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  protogyl on Thu Sep 15, 2011 1:32 pm

sy tanye LD pasal late payment charge outstanding. LD kata buat surat alamat ke LD utk waived the amount. amount sy almost rm2k. patu ada misc amount rm579.00 utk maintenance sampah n etc. tgg bank lepas kan remaining outstanding balance. da lepas br bole dpt kunci. so far sapa yg da amik kunci n da start buat defect check n repair?

protogyl

Posts : 7
Join date : 2011-04-04

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Thu Sep 15, 2011 7:23 pm

protogyl wrote:sy tanye LD pasal late payment charge outstanding. LD kata buat surat alamat ke LD utk waived the amount. amount sy almost rm2k. patu ada misc amount rm579.00 utk maintenance sampah n etc. tgg bank lepas kan remaining outstanding balance. da lepas br bole dpt kunci. so far sapa yg da amik kunci n da start buat defect check n repair?

Appoitnment saya hari Isnin minggu dpn. Rasanya dah ade yg dapat kunci.

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  jupiter on Thu Sep 15, 2011 7:37 pm

kalau dapat waiver late charges to alhamdulillah la...

jupiter

Posts : 15
Join date : 2011-08-04

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  mame on Wed Sep 21, 2011 3:31 pm

salam.
hari isnin aritu dhg amek kunci n buat defect check dgn site supervisor name bob. byk jugak minor defect yg detected dlm 40 jugak le. cuma masa pegi tu air takde lagi, x dpt la nk check ada leaking ke tak kt bilik air atas n xleh check ada blocking ke tak kt saluran pembetungan.
nk tanya gak kt sini sapa2 owner iris yg buat kitchen kabinet murah2? below 5k le kalau ada... kalau mahal lg tunggu hujung tahun la baru buat kot...

mame

Posts : 9
Join date : 2011-09-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  jupiter on Wed Sep 21, 2011 3:47 pm

kalau kita buat grill/cabinet sebelum defect di repair, waranty tu void ke tak? any ideas? kitchen cabinet kalau murah mmg ada... tgk la jenis material apa nak pakai.. table top konkrit aje dah seribu lebih (upah kontraktor).. kalau pakai table top laminate je mungkin la murah sikit..

jupiter

Posts : 15
Join date : 2011-08-04

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  Raul7771 on Thu Sep 22, 2011 12:06 pm

mnadzri wrote:salam.
hari isnin aritu dhg amek kunci n buat defect check dgn site supervisor name bob. byk jugak minor defect yg detected dlm 40 jugak le. cuma masa pegi tu air takde lagi, x dpt la nk check ada leaking ke tak kt bilik air atas n xleh check ada blocking ke tak kt saluran pembetungan.

diorang kata berapa lama masa nak repair tu?

Raul7771

Posts : 9
Join date : 2011-09-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  mame on Thu Sep 22, 2011 3:26 pm

diorang kata berapa lama masa nak repair tu?
[/quote]

org LD kata maybe dlm 3weeks tp sy minta dia buat cepat sbb hujung bln ni nk pindah masuk. umah sy antara yg awal booked utk repair defect tu. harap2 sempat la LD siapkan.

mame

Posts : 9
Join date : 2011-09-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  nia on Fri Sep 23, 2011 11:19 am

salam perkenalan.....sy pun slh seorg owner phase 5d

nia

Posts : 2
Join date : 2011-09-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  nia on Fri Sep 23, 2011 11:21 am

sy rasa saudara mnadzri org pertama yg hantar defect list coz smlm sy ke LD n setakat smlm hanya baru 1 buyer yg hntr defect list...

nia

Posts : 2
Join date : 2011-09-23

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Fri Sep 23, 2011 4:03 pm

nia wrote:sy rasa saudara mnadzri org pertama yg hantar defect list coz smlm sy ke LD n setakat smlm hanya baru 1 buyer yg hntr defect list...

hari isnin saya ambil kunci petang..masa ambil kunci, dah ade 3 pemilik tuntut kunci diorg. Minor repair saya ade 31. Hantar hari selasa. Plumbing work tak sempat nak check. esok nak running air tangki..kena test 15 min.

Ade jiran rumah corner dia ckp defect dia ade 54!..LB buat keja x kemas.. Mad

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Fri Sep 23, 2011 4:11 pm

jupiter wrote:kalau kita buat grill/cabinet sebelum defect di repair, waranty tu void ke tak? any ideas? kitchen cabinet kalau murah mmg ada... tgk la jenis material apa nak pakai.. table top konkrit aje dah seribu lebih (upah kontraktor).. kalau pakai table top laminate je mungkin la murah sikit..

Warrant tu valid selama 2 years. no issues kalau buat kitchen kabinet. x void pun.
Skrg ni susah nak cari kitchen kabinet yg murah..kita punya dapur panjang 14'..konkrit mahal skrg ni..kalau pakai table laminate takut2 cepat pecah.

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  Raul7771 on Tue Sep 27, 2011 2:00 pm

tu laa.. aku biar paip air on jer.. boleh nampak dr siling ruang tamu, basah jer dek air dr toilet master bedroom.. toilet dapur sama, nampak siling basah sbb air dr toilet bilik atas belakang.. huhu..

Raul7771

Posts : 9
Join date : 2011-09-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Tue Sep 27, 2011 4:34 pm

Raul7771 wrote:tu laa.. aku biar paip air on jer.. boleh nampak dr siling ruang tamu, basah jer dek air dr toilet master bedroom.. toilet dapur sama, nampak siling basah sbb air dr toilet bilik atas belakang.. huhu..

Skrg ni air kasi on terus..ade bocor kat atas siling bilik atas..selebihnya nampak ok jer.

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  mame on Mon Oct 03, 2011 10:00 am

salam. anybody knows pasal late handover claim atau LED? LED tu stand untuk apa? blh citer sket. tq.

mame

Posts : 9
Join date : 2011-09-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  Raul7771 on Mon Oct 03, 2011 11:01 am

kepala paip, shower kene curik.. hangin jer aku..

Raul7771

Posts : 9
Join date : 2011-09-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Mon Oct 03, 2011 11:03 am

mame wrote:salam. anybody knows pasal late handover claim atau LED? LED tu stand untuk apa? blh citer sket. tq.

LED boleh refer dlm S&P. Tengok tarikh stamping S&P dan compare ngan surat handover. Kalau tak sama boleh tanya LD unt tuntut LED. LED stand for liquidated damaged.

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum