Bukit Bandaraya Community Forum
Please register to join Bukit Bandaraya Community Forum.

Only 1 minutes registration

1. choose username
2. email address
3. password... and DONE!

From
Bukit Bandaraya Community Forum

Phase 5D: Iris

Page 1 of 5 1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Go down

Phase 5D: Iris

Post  ahmdnzm on Wed Mar 24, 2010 1:41 am

Progess on 18 March 2010

Iris dari jauh...

[You must be registered and logged in to see this link.]

ahmdnzm

Posts : 44
Join date : 2010-03-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Thu Aug 05, 2010 11:51 am

Salam perkenalan..

Ade sesiapa kat sini owner IRIS? nampak progress mcm ok..

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  sweet_aida294 on Wed Aug 11, 2010 1:04 pm

saya baru deposit rm5k nak beli iris..tp kite dpt harga mahal..dieorg offer rm309 999.harga launching rm274999 kan?smalam g tgk umah..cm agak kecik utk bilik 2nd ngan 3rd..kan?minat marica..tp lebar daun bg harga mahal gak..rm409 999.00..dh naik dr asal..

sweet_aida294

Posts : 2
Join date : 2010-08-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  mohd on Wed Aug 11, 2010 2:27 pm

walaupun iris tu kecil n agak mahal.. tp rasanya tu la landed house kat pinggir pusat bandaraya yg paling murah n berbaloi utk dimiliki utk sape2 yg dah berkeluarga n nak tinggal kat kaw bandar tp x nak suasana hiruk pikuk/persekitaran bising.

mohd

Posts : 36
Join date : 2010-07-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Sun Aug 15, 2010 6:18 pm

sweet_aida294 wrote:saya baru deposit rm5k nak beli iris..tp kite dpt harga mahal..dieorg offer rm309 999.harga launching rm274999 kan?smalam g tgk umah..cm agak kecik utk bilik 2nd ngan 3rd..kan?minat marica..tp lebar daun bg harga mahal gak..rm409 999.00..dh naik dr asal..

Rasanya rumah yg awak beli ni size 18x65 kan? Rumah ni merupakan rumah ke 2 saya. So, tak mampu nak beli yg lebih mahal dari yg ini. saya beli yg saiz 18x70. beli sekitar bulan 7 tahun lepas..kebetulan ade pameran hartanah di summit Subang Jaya. Harga yg ditawarkan waktu tu RM306,450.00. itu belum tolak 7% bumi. so harga 284,999. Rasanya same je harga dulu dan skrg. Masa tu unt unit 18x70 tak banyak dah ..ade 2 unit je yg tinggal..so, grab terus...yg size 18x65 banyak lagi..beza cuma 10K kot..buat masa ni, ini je yg termampu nak beli...rasanyanya x de dah projek sekitar situ yg jual bawak 300K. kira fasa terakhir gak la...dah boleh tengok ke rumah tu?

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Sun Aug 15, 2010 6:25 pm

mohd wrote:walaupun iris tu kecil n agak mahal.. tp rasanya tu la landed house kat pinggir pusat bandaraya yg paling murah n berbaloi utk dimiliki utk sape2 yg dah berkeluarga n nak tinggal kat kaw bandar tp x nak suasana hiruk pikuk/persekitaran bising.

kalau saya bercerita dgn org pasal rumah ni..pasti diorg ckp mahal..tapi kena tengok gak lokasinya..area bangi pun x dapat dah harga tu..cuma size kecik sikit..kalau ikut spec kira ok la tu..

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Mon Aug 16, 2010 10:39 pm

tadi pergi melawat tapak jap..kebetulan ade di Shah Alam...so progress nya ialah:

-bumbung dah siap ngan siling
-dalam dah plaster
-wiring dah siap

rumah tu nampak comel je..tak berapa besar lah...nak buat cam mana..itu je yg termampu.

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Mon Aug 16, 2010 10:40 pm

tadi pergi melawat tapak jap..kebetulan ade di Shah Alam...so progress nya ialah:

-bumbung dah siap ngan siling
-dalam dah plaster
-wiring dah siap

rumah tu nampak comel je..tak berapa besar lah...nak buat cam mana..itu je yg termampu.

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

bersyukur...

Post  sweet_aida294 on Tue Aug 17, 2010 10:00 am

oo..maybe harga yg saya dpt ni x tolak harga bumi lgk kot..kite plan nak antar surat apppeal kat lebar daun..nak mintak kurang..betol3x...umah ni mmg cute..kite pon umah ke-2 gak..skang dok kt apartment pkns sect 24.ingat nak jual umah ni fully furnish...tp bila dh msk umah baru la kan...kite nyer mmg 18 x 65..loan org ni x lepas..n mmg la..beli umah ni pon coz xde duit sgt2 nk beli yg lain...ni pon bpk saya yg tlg byk..kite suppose msk umah ni by 1 june 2011 kan?lebar daun kata kalau by this date x msk lg, die akan bayar gantirugi starting that date.10% ape ntah..kurang paham la...umah yg 18x 65 progress leh thn..toilet lum ada apa2lgk pon...pemegang tangga lom psg lgk...hopefully ok la kan...skang en hisham stay mana?and kalao x keberatan..nak tnya wat loan bank mana ek?

sweet_aida294

Posts : 2
Join date : 2010-08-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Tue Aug 17, 2010 10:24 am

sweet_aida294 wrote:oo..maybe harga yg saya dpt ni x tolak harga bumi lgk kot..kite plan nak antar surat apppeal kat lebar daun..nak mintak kurang..betol3x...umah ni mmg cute..kite pon umah ke-2 gak..skang dok kt apartment pkns sect 24.ingat nak jual umah ni fully furnish...tp bila dh msk umah baru la kan...kite nyer mmg 18 x 65..loan org ni x lepas..n mmg la..beli umah ni pon coz xde duit sgt2 nk beli yg lain...ni pon bpk saya yg tlg byk..kite suppose msk umah ni by 1 june 2011 kan?lebar daun kata kalau by this date x msk lg, die akan bayar gantirugi starting that date.10% ape ntah..kurang paham la...umah yg 18x 65 progress leh thn..toilet lum ada apa2lgk pon...pemegang tangga lom psg lgk...hopefully ok la kan...skang en hisham stay mana?and kalao x keberatan..nak tnya wat loan bank mana ek?

Tolak harga bumi 7%. Boleh ke appeal nak kurang harga? kalau ade cabel besar ok kot..kalau x de susah la sikit. Kalau ikut aggrement rasanya masuk dlm June. 10% yg dimaksudkan tu ialah 10% / 12 bln = 0.833% x harga rumah = so lebar daun akan bayar ganti rugi kat kita berdasarkan 0.833 % x berapa bulan lewat.. Skrg saya tinggal di Apartment di Kinrara, Puchong. Size apprtment saya 1050sqf. Rumah ni 1665sqf. Tak banyak beza pun..cuma dpt rumah bawah la. Rumah burung ni susah..mcm2 hal. Beza 18x65 dan 18x70 cuma ade balance tanah 5" dan bilik belakang besar sikit. Senang kata serba serbi comel je (kecik). loan saya buat di CIMB..masa tu interest masih lagi 5.55%..cuma CIMB je bagi 90% loan..Maybank bagi 85%.

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

salam pekenalan

Post  zhcorner on Tue Sep 28, 2010 4:39 pm

sy pun owner IRIS..bila bc komen2 kat sini n mn2 site beza betul apa yg dijanjikn oleh developer. depa kata bln mac 2011 siap..tp kite tunggu n tgk..xsabar nk msuk umh baru.. progress ok ke en.hisham tp tgk poto yg ats tu mcm jenuh je nk tunggu lg..huhu..harap2 sume bejln lancar..


hisham wrote:Salam perkenalan..

Ade sesiapa kat sini owner IRIS? nampak progress mcm ok..

zhcorner

Posts : 26
Join date : 2010-09-28

View user profile

Back to top Go down

2x tgk site

Post  zhcorner on Tue Sep 28, 2010 5:15 pm

dah 2 kali jgkla pi tgk site..konon nk tgk progress tp dr dlm kete jer lgpun mcm xble masuk wall tinggi2..sape2 bakal jiran sy yer..marila kite bekenal2..sy yg now ni tggl sksn 7 baru 2xkali pi tgk site..2nd time nyer visit mmg xnmpak aper , tunggu dpt surat progress je le..sblm ni nk ambik marinha tp loan xlps..alhmdulillah dpt jgk beli rumah sdri walaupun nmpak comel jer..

zhcorner

Posts : 26
Join date : 2010-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Tue Sep 28, 2010 5:22 pm

zhcorner wrote:dah 2 kali jgkla pi tgk site..konon nk tgk progress tp dr dlm kete jer lgpun mcm xble masuk wall tinggi2..sape2 bakal jiran sy yer..marila kite bekenal2..sy yg now ni tggl sksn 7 baru 2xkali pi tgk site..2nd time nyer visit mmg xnmpak aper , tunggu dpt surat progress je le..sblm ni nk ambik marinha tp loan xlps..alhmdulillah dpt jgk beli rumah sdri walaupun nmpak comel jer..

salam dah tahniah!!
mungkin juga kita berjiran...last dpt surat progress dlm 50%. beli yang saiz mana? walaupun rumah ni kecik tapi exclusive sikit sbb unit tak banyak...kalau nak tengok site kena jalan kaki parking kat depan..dlm x leh masuk keta..

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  zhcorner on Wed Sep 29, 2010 1:47 pm

salam..
rumah sy unit tgh size 18x20.. insyallh nk pi tgk site tp takut rs kecewa bile tgk progress takuk itu jer..harap2 ade yg bole bgtau progress kt site camne..

hisham wrote:
zhcorner wrote:dah 2 kali jgkla pi tgk site..konon nk tgk progress tp dr dlm kete jer lgpun mcm xble masuk wall tinggi2..sape2 bakal jiran sy yer..marila kite bekenal2..sy yg now ni tggl sksn 7 baru 2xkali pi tgk site..2nd time nyer visit mmg xnmpak aper , tunggu dpt surat progress je le..sblm ni nk ambik marinha tp loan xlps..alhmdulillah dpt jgk beli rumah sdri walaupun nmpak comel jer..

salam dah tahniah!!
mungkin juga kita berjiran...last dpt surat progress dlm 50%. beli yang saiz mana? walaupun rumah ni kecik tapi exclusive sikit sbb unit tak banyak...kalau nak tengok site kena jalan kaki parking kat depan..dlm x leh masuk keta..

zhcorner

Posts : 26
Join date : 2010-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  mohd on Thu Sep 30, 2010 11:09 am

18x70 kot... dia ada 2 saiz jer kan... 18x65 n 18x70

mohd

Posts : 36
Join date : 2010-07-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Fri Oct 01, 2010 5:29 pm

[quote="zhcorner"]salam..
rumah sy unit tgh size 18x20.. insyallh nk pi tgk site tp takut rs kecewa bile tgk progress takuk itu jer..harap2 ade yg bole bgtau progress kt site camne..

silap tulis..mungkin 18x70. Insyallah kalau saya pergi sana, saya akan update kat sini..
biasalah beli rumah baru ni..memang mcm ni..siap x tentu lagi..yg best beli rumah yang dah siap..tinggal masuk aje.

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  zhcorner on Mon Oct 04, 2010 3:19 pm

ops typing error..yer 18 x 70..
mohd wrote:18x70 kot... dia ada 2 saiz jer kan... 18x65 n 18x70
[img][/img]

zhcorner

Posts : 26
Join date : 2010-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  zhcorner on Mon Oct 04, 2010 4:51 pm

ops typing error..betul tu 18 x 70.. sabtu baru ni ada pegi site n progress mmg membanggakan jgk..buruh2 yg kerja situ kata dlm 2,3 bln akn siap..yerla klo nk ikutkan tunggu CF bape lama plakkan..alhamdulillah moga progress bejln dgn lancar..

mohd wrote:18x70 kot... dia ada 2 saiz jer kan... 18x65 n 18x70

zhcorner

Posts : 26
Join date : 2010-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Tue Oct 05, 2010 11:11 am

zhcorner wrote:ops typing error..betul tu 18 x 70.. sabtu baru ni ada pegi site n progress mmg membanggakan jgk..buruh2 yg kerja situ kata dlm 2,3 bln akn siap..yerla klo nk ikutkan tunggu CF bape lama plakkan..alhamdulillah moga progress bejln dgn lancar..

mohd wrote:18x70 kot... dia ada 2 saiz jer kan... 18x65 n 18x70

kalau ade gambar, share la kat sini.

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  zhcorner on Tue Oct 05, 2010 12:05 pm

hisham wrote:
zhcorner wrote:ops typing error..betul tu 18 x 70.. sabtu baru ni ada pegi site n progress mmg membanggakan jgk..buruh2 yg kerja situ kata dlm 2,3 bln akn siap..yerla klo nk ikutkan tunggu CF bape lama plakkan..alhamdulillah moga progress bejln dgn lancar..

mohd wrote:18x70 kot... dia ada 2 saiz jer kan... 18x65 n 18x70

kalau ade gambar, share la kat sini.
[You must be registered and logged in to see this image.]

zhcorner

Posts : 26
Join date : 2010-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  zhcorner on Tue Oct 05, 2010 12:20 pm

zhcorner wrote:
hisham wrote:
zhcorner wrote:ops typing error..betul tu 18 x 70.. sabtu baru ni ada pegi site n progress mmg membanggakan jgk..buruh2 yg kerja situ kata dlm 2,3 bln akn siap..yerla klo nk ikutkan tunggu CF bape lama plakkan..alhamdulillah moga progress bejln dgn lancar..

mohd wrote:18x70 kot... dia ada 2 saiz jer kan... 18x65 n 18x70

kalau ade gambar, share la kat sini.
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

zhcorner

Posts : 26
Join date : 2010-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Tue Oct 05, 2010 6:40 pm

[quote="zhcorner"][quote="zhcorner"]
hisham wrote:
zhcorner wrote:ops typing error..betul tu 18 x 70.. sabtu baru ni ada pegi site n progress mmg membanggakan jgk..buruh2 yg kerja situ kata dlm 2,3 bln akn siap..yerla klo nk ikutkan tunggu CF bape lama plakkan..alhamdulillah moga progress bejln dgn lancar..

mohd wrote:18x70 kot... dia ada 2 saiz jer kan... 18x65 n 18x70

kalau ade gambar, share la kat sini.

thanks for sharing gambar..awak beli coner unit ke?

Nampak progress membanggakan..last time nengok belum ade pagar lagi..then nampak besar la pulak?..that why kena lebih progress payment..hehhe..

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  zhcorner on Wed Oct 06, 2010 1:12 pm

[quote="hisham"][quote="zhcorner"]
zhcorner wrote:
hisham wrote:
zhcorner wrote:ops typing error..betul tu 18 x 70.. sabtu baru ni ada pegi site n progress mmg membanggakan jgk..buruh2 yg kerja situ kata dlm 2,3 bln akn siap..yerla klo nk ikutkan tunggu CF bape lama plakkan..alhamdulillah moga progress bejln dgn lancar..

mohd wrote:18x70 kot... dia ada 2 saiz jer kan... 18x65 n 18x70

kalau ade gambar, share la kat sini.

thanks for sharing gambar..awak beli coner unit ke?

Nampak progress membanggakan..last time nengok belum ade pagar lagi..then nampak besar la pulak?..that why kena lebih progress payment..hehhe..

sy unit tgh, tp time tu dh nk senja amik gambo mn sempat ajer..xnaik tkt ats pun..yer tul tu..br je dpt surat bank suh byr interst.. Shocked

zhcorner

Posts : 26
Join date : 2010-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Thu Oct 07, 2010 10:09 am


sy unit tgh, tp time tu dh nk senja amik gambo mn sempat ajer..xnaik tkt ats pun..yer tul tu..br je dpt surat bank suh byr interst.. Shocked [/quote]

masa awak beli dulu masih banyak unit yg tak terjual ke? saya dapat rumah yg menghadap rumah..depan semua dah habis. Kalau ikut plan, depan tu akan bukak sekolah...dengar cerita pulak, sekolah agama dah dibuat di sebelah surau...

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  zhcorner on Thu Oct 07, 2010 10:56 am

hisham wrote:
sy unit tgh, tp time tu dh nk senja amik gambo mn sempat ajer..xnaik tkt ats pun..yer tul tu..br je dpt surat bank suh byr interst.. Shocked

masa awak beli dulu masih banyak unit yg tak terjual ke? saya dapat rumah yg menghadap rumah..depan semua dah habis. Kalau ikut plan, depan tu akan bukak sekolah...dengar cerita pulak, sekolah agama dah dibuat di sebelah surau...[/quote]

time tu tggl 2 unit ajer..developer suh pilih antra 2 no umh tu..mmg umh sy pun ngadap umh jgk..byr duit booking pun last minute coz esoknye developer kate umh akn naik 20k..sekolah agama tu private ke awam yer..ms tgk site tu xprasan ade ke bgnn seblah surau tu yer.. Wink ank pun akn sekolah kt bndr anggerik thn dpn..klo dh ade skolah dh dekat jer dgn rumah hehehh.. Very Happy

zhcorner

Posts : 26
Join date : 2010-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 5 1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum