Bukit Bandaraya Community Forum
Please register to join Bukit Bandaraya Community Forum.

Only 1 minutes registration

1. choose username
2. email address
3. password... and DONE!

From
Bukit Bandaraya Community Forum

Phase 5D: Iris

Page 2 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Thu Oct 07, 2010 2:56 pm

time tu tggl 2 unit ajer..developer suh pilih antra 2 no umh tu..mmg umh sy pun ngadap umh jgk..byr duit booking pun last minute coz esoknye developer kate umh akn naik 20k..sekolah agama tu private ke awam yer..ms tgk site tu xprasan ade ke bgnn seblah surau tu yer.. Wink ank pun akn sekolah kt bndr anggerik thn dpn..klo dh ade skolah dh dekat jer dgn rumah hehehh.. Very Happy [/quote]

pandai betul salesmen tu rupanya..masa sy beli pun katanya ade 2 unit je yg tinggal, no 9 & 11. ...kat awk pun dia ckp mcm tu juga..anyhow, dah beli dah pun...bila awk start beli rumah ni?

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  zhcorner on Thu Oct 07, 2010 3:24 pm

hisham wrote:time tu tggl 2 unit ajer..developer suh pilih antra 2 no umh tu..mmg umh sy pun ngadap umh jgk..byr duit booking pun last minute coz esoknye developer kate umh akn naik 20k..sekolah agama tu private ke awam yer..ms tgk site tu xprasan ade ke bgnn seblah surau tu yer.. Wink ank pun akn sekolah kt bndr anggerik thn dpn..klo dh ade skolah dh dekat jer dgn rumah hehehh.. Very Happy

pandai betul salesmen tu rupanya..masa sy beli pun katanya ade 2 unit je yg tinggal, no 9 & 11. ...kat awk pun dia ckp mcm tu juga..anyhow, dah beli dah pun...bila awk start beli rumah ni?[/quote]

sy pun xbape igt dlm bln 9 thn2009 rsnya..nk kene tgk resit booking tu,..ooo dgn sume org die kate camtu ker..taktik die le tu...bukan salesman tau saleswoman yg dpt award everymonth tu.. Cool

zhcorner

Posts : 26
Join date : 2010-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  majdi27 on Mon Oct 11, 2010 10:41 am

zhcorner wrote:
sy pun xbape igt dlm bln 9 thn2009 rsnya..nk kene tgk resit booking tu,..ooo dgn sume org die kate camtu ker..taktik die le tu...bukan salesman tau saleswoman yg dpt award everymonth tu.. Cool

huhu... aku tau saleswoman mana yg kau maksudkan tu... dia antara orang yg ada dlm website lebar daun kat meja meeting tu kan... =)

majdi27

Posts : 2
Join date : 2010-10-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Mon Oct 11, 2010 1:36 pm

semalam punya gambar ..progress rumah aku sendiri.
sorry pic x memuaskan, ambik pakai camera HP.

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  zhcorner on Wed Oct 13, 2010 3:39 pm

zhcorner wrote:
hisham wrote:time tu tggl 2 unit ajer..developer suh pilih antra 2 no umh tu..mmg umh sy pun ngadap umh jgk..byr duit booking pun last minute coz esoknye developer kate umh akn naik 20k..sekolah agama tu private ke awam yer..ms tgk site tu xprasan ade ke bgnn seblah surau tu yer.. Wink ank pun akn sekolah kt bndr anggerik thn dpn..klo dh ade skolah dh dekat jer dgn rumah hehehh.. Very Happy

pandai betul salesmen tu rupanya..masa sy beli pun katanya ade 2 unit je yg tinggal, no 9 & 11. ...kat awk pun dia ckp mcm tu juga..anyhow, dah beli dah pun...bila awk start beli rumah ni?

sy pun xbape igt dlm bln 9 thn2009 rsnya..nk kene tgk resit booking tu,..ooo dgn sume org die kate camtu ker..taktik die le tu...bukan salesman tau saleswoman yg dpt award everymonth tu.. Cool [/quote]

berjiranla kite en.hisham..klo xkeberatn latest brape cimb caj utk interst ? sy kene around 400lbh maybank..

zhcorner

Posts : 26
Join date : 2010-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Wed Oct 13, 2010 6:14 pm

[/quote] berjiranla kite en.hisham..klo xkeberatn latest brape cimb caj utk interst ? sy kene around 400lbh maybank..[/quote]

baguslah kalau kita berjiran..last payment progress 50% dgn rate BLR yang baru saya kena 500++

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  zuraputra on Wed Nov 17, 2010 9:44 pm

salam, saya beli iris 18x65, boleh kata setiap 2 minggu sy singgah tengok rumah.. semalam baru tgk.. rumah saya row 2nd last, nampak progress ok lah tiles & pagar dah siap pasang, luar dah cat, dalam belum cat, tingkap, pintu belum pasang & finishing kat tangga belum siap lg.. belakang dah simen tp chain link fence belum pasang...harap2 by jan 2011 boleh masuk lah.. kalau sapa2 ada tau kontraktor grill & kabinet dapur yg murah & reliable boleh la share2 kat sini.. selamat berkenalan dgn bakal2 jiran semua.. salam

zura

zuraputra

Posts : 4
Join date : 2010-11-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Thu Nov 18, 2010 4:59 pm

latest Lebar daun claim dah 65% siap..saya x rasa by Jan 2011 leh masuk rumah..rasa rasa by April paling awal..next week baru nak ke sana tengok life progress.

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  zhcorner on Mon Nov 22, 2010 1:50 pm

[quote="zuraputra"]salam, saya beli iris 18x65, boleh kata setiap 2 minggu sy singgah tengok rumah.. semalam baru tgk.. rumah saya row 2nd last, nampak progress ok lah tiles & pagar dah siap pasang, luar dah cat, dalam belum cat, tingkap, pintu belum pasang & finishing kat tangga belum siap lg.. belakang dah simen tp chain link fence belum pasang...harap2 by jan 2011 boleh masuk lah.. kalau sapa2 ada tau kontraktor grill & kabinet dapur yg murah & reliable boleh la share2 kat sini.. selamat berkenalan dgn bakal2 jiran semua.. salam

salam kenal buat bakal jiran2 Very Happy ..
bole kata setiap mggu sy pi tgk rumah..mmg nmpak row blkg tu progress lg cepat dr yg depan..aritu naik tgkt ats umh dpn row sy tu dh siap tile, railing tangga, sume mcm complete cume siling ade crack sikit kt masterbedrom die..klo kabinet dapor,ade membe umh kt sksn 7 pun colling2 no yg advertise on paper je..harga kilang..around 2k++, table top lagi..kira ok tp sy rs tu x include hud n hob la..tu pasal murah..n design yg simple2 je..sy pun tercari2 jgk nie..
agak2 bape RM kene ready utk masuk rumah nnti yer..

zhcorner

Posts : 26
Join date : 2010-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Mon Dec 06, 2010 2:07 pm

nak masuk rumah je kena standby 1-2K unt deposit api air..sbb rumah kita guna 3 phase elektrik..so mahal lah sikit kot...gril, barang elektrik, kabinet dapur..semua tu dah 15K kot...hentahlah...siapa beli row yg belakang sekali tu best sikit...depan lapang menghadap bukit..row depan2 tu ada bising sikit sbb bersebelahan sekolah international tu...beza antara 2 size 18x70 dan 18x65 cuba ade tempat nak jemur baju kat belakang...saiz dalaman semua sama. Saya tanya indon yg keja kat situ pun x leh nak jawab bila nak siap..keja ada lambat sikit sebab moral down..heheh...keja 3 bulan, 1 bulan gaji..sbb tu ade malas sikit...harap bangla buat keja construction lagi lah teruk...

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  zuraputra on Mon Dec 13, 2010 1:30 pm

erm... jgn lah delay pulak ek.. betullah kan..rasanya plg cepat by june '11 lah baru boleh masuk.. saya x pernah sembang2 lg dgn pekerja2 situ.. sbb kalau jenguk rumah pun hari ahad time diorang x kerja..

zuraputra

Posts : 4
Join date : 2010-11-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  zhcorner on Tue Dec 14, 2010 9:28 am

janganlah asyik delay ajer..time kami pegi tgk rumah mmg buruh2 yg ade siap lepak kt tgkt ats, rileks je depa..contractor sila berperikemanusiaan skit pd pekerja2..klo nk ikutkn pemaju dh claim ngan bank, bank plak dh tiap2 bulan amik interest dr akaun kami..mana duit tu pegi klo xsmpai ke tgn buruh2..harap perkara ni xberlarutan..amin3x..

zhcorner

Posts : 26
Join date : 2010-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  chickar on Mon Feb 07, 2011 10:56 am

assalamualaikum & salam sejahtera semua. saya ingin bertanya setakat ini apakah perkembangan IRIS 5D. smalam saya buat site visit tapi dapat view dari jauh sahaja. LD pun dah lama tak update work progress tetapi every month kena bayar bank.

chickar

Posts : 19
Join date : 2010-02-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  zhcorner on Mon Feb 07, 2011 4:44 pm

chickar wrote:assalamualaikum & salam sejahtera semua. saya ingin bertanya setakat ini apakah perkembangan IRIS 5D. smalam saya buat site visit tapi dapat view dari jauh sahaja. LD pun dah lama tak update work progress tetapi every month kena bayar bank.

Waalaimummussalam..chickar bole masuk dalam trus ke dpn pintu rumah utk tgk site, guard dekat situ ok n frendly..buat ms ni LD dh baru je antr progress terkini internal & external wall finishes..di site ade yg dh pasang pintu bilik, pintu bilik air, pintu stor..pagar balakang rumah pun dh pasang warna hijau..tiles ade yg blom siap lagi2 dlm bilik air tgkt ats..sbln sblm nie ade jgk pegi tgk, buruh tgh ready nk pasang tangki air, skang nie bile tgk xnmpak plak kat mana letaknye tangki air tue..railing tangga pun dh ade yg pasang kayu, klo x besi jer..tp nk tahu jgk mcmana finishing utk dpn tangga yg nmpak saluran air/sewerage yg betul2 depan main hall..

zhcorner

Posts : 26
Join date : 2010-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  chickar on Wed Feb 09, 2011 9:24 am

zhcorner wrote:
chickar wrote:assalamualaikum & salam sejahtera semua. saya ingin bertanya setakat ini apakah perkembangan IRIS 5D. smalam saya buat site visit tapi dapat view dari jauh sahaja. LD pun dah lama tak update work progress tetapi every month kena bayar bank.

Waalaimummussalam..chickar bole masuk dalam trus ke dpn pintu rumah utk tgk site, guard dekat situ ok n frendly..buat ms ni LD dh baru je antr progress terkini internal & external wall finishes..di site ade yg dh pasang pintu bilik, pintu bilik air, pintu stor..pagar balakang rumah pun dh pasang warna hijau..tiles ade yg blom siap lagi2 dlm bilik air tgkt ats..sbln sblm nie ade jgk pegi tgk, buruh tgh ready nk pasang tangki air, skang nie bile tgk xnmpak plak kat mana letaknye tangki air tue..railing tangga pun dh ade yg pasang kayu, klo x besi jer..tp nk tahu jgk mcmana finishing utk dpn tangga yg nmpak saluran air/sewerage yg betul2 depan main hall..

tq zhcorner for your info. mcmana saluran air/sewerage terang2 nampak dekat main hall? macam mnjadikan satu view yg sgt tidak menarik. ada refer dgn contractor atau zain hamzah architect? insyallah sye cuba pegi lg dan kali ni nak tgok dr dekat pula.

chickar

Posts : 19
Join date : 2010-02-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Mon Feb 14, 2011 12:34 am

Salam,

Tadi ptg pegi tengok site..Mcm seperti yg zhconer cakap. Pintu semua dah pasang..Pagar belakang dan longkang belakang dah siap. Tangki air dah pasang di tingkat atas (diatas bilik no 2/3)..ralling tangga rumah saya x pasang lagi. Rasanya saluran air/sewerage akan ditutup ngan plaster siling kot. Takkan lah dibiar mcm tu. Saya rasa colour rumah tu akan dicat lain, mcm colour rumah contoh...tapi tak tau lah. kalau warna coklat tu nampak buruk la pulak. Saya rasa mcm projek ni akan delay je..progress lambat. Sepatutnya bln 6 dah leh masuk, skrg bln 2...ade 4 bln je lagi.

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  zhcorner on Tue Mar 15, 2011 3:08 pm

hisham wrote:Salam,

Tadi ptg pegi tengok site..Mcm seperti yg zhconer cakap. Pintu semua dah pasang..Pagar belakang dan longkang belakang dah siap. Tangki air dah pasang di tingkat atas (diatas bilik no 2/3)..ralling tangga rumah saya x pasang lagi. Rasanya saluran air/sewerage akan ditutup ngan plaster siling kot. Takkan lah dibiar mcm tu. Saya rasa colour rumah tu akan dicat lain, mcm colour rumah contoh...tapi tak tau lah. kalau warna coklat tu nampak buruk la pulak. Saya rasa mcm projek ni akan delay je..progress lambat. Sepatutnya bln 6 dah leh masuk, skrg bln 2...ade 4 bln je lagi.

salam..skrg ni dh bln 3 , lg 3 bln je lg..klo xdelay..sy nk tnyala en.hisham, rumah contoh utk iris tu ade dimana? xpernah sy tgk pun..2mnggu lps pi tgk site , jln dh diletak batu2, lps ni maybe nk wat jln plak, n ade nmpak cermin sliding lom di pasang lagi..sape2 yg pegi site bgtaula ape pkembangan lg..tenkiu..

zhcorner

Posts : 26
Join date : 2010-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Wed Mar 16, 2011 9:32 am


[/quote]salam..skrg ni dh bln 3 , lg 3 bln je lg..klo xdelay..sy nk tnyala en.hisham, rumah contoh utk iris tu ade dimana? xpernah sy tgk pun..2mnggu lps pi tgk site , jln dh diletak batu2, lps ni maybe nk wat jln plak, n ade nmpak cermin sliding lom di pasang lagi..sape2 yg pegi site bgtaula ape pkembangan lg..tenkiu..[/quote]

Salam,

Rumah contoh tu, masa dia tunjuk mcm rumah yg dekat dgn dpn rumah banglo tu yang 2 biji tu. Dari segi warna dia akan follow warna cat tu. katanya lah. Rumah contoh yg sebenar memang x de. Saya dah call lebar daun dan katanya " PROJEK DELAY" mungkin sampai bulan 12 sbb CF lambat dapat. Progress skgr ni pun baru dlm 75%. So, proses nak dapatkan CF pun paling awal 4-5 bulan. Kalau pun rumah tu siap bln 6, nak tunggu CF boleh jadi dpt kunci sekitar bln 10 atau 12 dan LB akan bayar denda lewat pada pembeli. Minggu ni insyallah saya akan ke sana tengok progress. Nanti saya akan update lagi. Salam

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

delay?

Post  zuraputra on Mon Mar 21, 2011 10:59 am

mm..aisey...delay ek... tapi logikla sbb baru 70%.. last week saya pergi tengok progress x banyak beza dengan bulan lepas..cuma tingkap dah pasang dan jalan dah tabur batu kelikir kasar..

zuraputra

Posts : 4
Join date : 2010-11-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Mon Apr 11, 2011 6:56 pm

Update 10 April 2011

- Sliding door dah pasang
- Hand railing tangga dah pasang tapi belum cat
- switch lampu dah pasang
- Toilet bowl dan sink tandas bawah dah pasang
- Electric panel cover - kat gate luar dah pasang

keseluruhan, progress agak lambat..workman ship pun agak kasar..mungkin lepas dapat kunci banyak benda nak kena komplen..

saya target bln 8 atau 12 baru boleh masuk rumah ni.

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  chickar on Mon Apr 11, 2011 7:14 pm

thanks for the info en.hisham
kalau macam tu mesti banyak defect nanti.
from your observation you satisfied tak so far?
thank you.

chickar

Posts : 19
Join date : 2010-02-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Tue Apr 12, 2011 9:55 am

chickar wrote:thanks for the info en.hisham
kalau macam tu mesti banyak defect nanti.
from your observation you satisfied tak so far?
thank you.

susah nak ckp satisfied atau tidak sbb belum siap sepenuhnya, setakat ni so-so je lah. Nanti kalau dah cat lain dan touch up baru leh tau ok atau tidak.

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

hello

Post  protogyl on Tue Apr 12, 2011 8:11 pm

hi sy antara pembeli iris 5d ni. mmg nmpk slow la progress iris ni. lg satu lps da siap rase mmg bnyk kene complain. hope cepat la siap projek rumah iris ni. sbb bln 7 da kawen, mahu pindah terus rumah sendiri cadangan nye lps kawen sunny

protogyl

Posts : 7
Join date : 2011-04-04

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  chickar on Fri Apr 22, 2011 10:47 am

morning semua,

2 hari lepas LD ada hantar surat untuk buat payment electricity & water deposit.
progress dlm 65%.

chickar

Posts : 19
Join date : 2010-02-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Fri Apr 22, 2011 11:56 am

chickar wrote:morning semua,

2 hari lepas LD ada hantar surat untuk buat payment electricity & water deposit.
progress dlm 65%.
[right]

Saya pun dpt surat tu. LB ni kedekut, patutnya LB kena dahulukan..kita bayar masa nak ambik kunci..itu baru betul..

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum