Bukit Bandaraya Community Forum
Please register to join Bukit Bandaraya Community Forum.

Only 1 minutes registration

1. choose username
2. email address
3. password... and DONE!

From
Bukit Bandaraya Community Forum

Bukit Bandaraya Shah Alam

View previous topic View next topic Go down

Bukit Bandaraya Shah Alam

Post  Admin on Fri Feb 05, 2010 10:04 pm

Introduction..Bukit Bandaraya Shah Alam

Stretched over 300 acres of prime elevated land in Shah Alam, Bukit Bandaraya Shah Alam is a truly well planned development with emphasis on residential landed property and recreational amenities.Bukit Bandaraya consists of 2,915 units of mixed development including double storey link houses, semi-detached houses, apartments, bungalows, condominium and commercial properties.


The integrated township is located in the highlands of Shah Alam, near Section 8 and is easily accessible via the NKVE and Federal Highway. It also accessible to various available amenities like hotels, supermarkets, commercial centers, government offices and recreational parks within Shah Alam.

The advantages of having a unit of yours in Bukit Bandaraya are as follows:

Within the elite matured neighbourhoods of Shah Alam
Underground services
Internal wide road system with extensive green buffer
Low density and lush greenery surroundings
A truly township within Shah Alam city
Complete with all the facilities
Classical architectural touch
Homes with distinct characteristics features:

Roman architectural features include arches, round columns and cornices
Renovation free concept
Surrounded by extensive lush landscaping
Spacious family area

Admin
Admin

Posts : 12
Join date : 2010-02-05

View user profile http://bukitbandaraya.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Bukit Bandaraya Shah Alam

Post  an9949 on Mon Feb 08, 2010 4:07 pm

we are from the seri nuang clan

an9949

Posts : 2
Join date : 2010-02-08
Age : 47
Location : Bukit Bandaraya Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Bukit Bandaraya Shah Alam

Post  Admin on Tue Feb 09, 2010 8:38 am

geng seri nuang, welcome to bukitbandaraya community forum.
I think you need to intro about ' seri nuang'.

Admin
Admin

Posts : 12
Join date : 2010-02-05

View user profile http://bukitbandaraya.forumotion.com

Back to top Go down

pergi ja kat http://serinuang.blogspot.com

Post  an9949 on Thu Feb 25, 2010 2:16 pm

hehe

an9949

Posts : 2
Join date : 2010-02-08
Age : 47
Location : Bukit Bandaraya Shah Alam

View user profile

Back to top Go down

Buyer IRIS Phase 5D - double storey terrace house

Post  chickar on Sat Feb 27, 2010 7:37 pm

Dear Admin,
My loan just approved last Thursday and waiting the letter offer from bank which they promised by next week. This is my first time buying the new house and need some guides or info for what is the next step should i do. Can you advise me? Thank you. Smile

chickar

Posts : 19
Join date : 2010-02-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Bukit Bandaraya Shah Alam

Post  ahmdnzm on Mon Mar 01, 2010 11:30 am

chickar wrote:Dear Admin,
My loan just approved last Thursday and waiting the letter offer from bank which they promised by next week. This is my first time buying the new house and need some guides or info for what is the next step should i do. Can you advise me? Thank you. Smile

salam bro/sis chickar,

salam perkenalan. Bro dah confirm ke nak amik loan dari bank tu? Dari pengalaman saya beli rumah ni (saya pon 1st time beli rumah Laughing ), better compare dulu letter of offer dari setiap bank sebelum buat keputusan nak amik loan dengan bank mana satu. cari the best rate. lagi satu, kena tau gak apa criteria yang bro cari utk loan ni. contohnya untuk rate dia sama ada fixed rate atau variable rate. next, conventional loan atau islamic loan? bro nak include skali mrta/takaful tak?last skali nak zero entry cost atau non zero entry cost.

bila dah confirm dengan loan, just inform je dgn sales exec lebar daun. next step bayar 10% downpayment dan lawyer fee. ade la aktiviti sign-sign agreement dgn lebar daun dan juga bank nanti.....time nak tunggu rumah siap, ade la byr loan skit dengan bank. pastu bile rumah dah siap bayar fee utk MOT.tu je la kot

ahmdnzm

Posts : 44
Join date : 2010-03-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Bukit Bandaraya Shah Alam

Post  chickar on Mon Mar 01, 2010 1:23 pm

w'salam ahmdnzm,

thanks for your information. saya bukan bro tau Laughing ok macamni saya mmg dah confirm nak ambil je loan maybank yg bagi approval tu. diz week saya akan ambil letter offer dari officer bank tu. saya mmg try satu bank tu je haritu nnt saya akan check masa amek LO tu dan yg seingat saya, saya ambil yg islamic loan. berkenaan dgn S&P tu biasanya kita kena sign dgn bank dlu kan dan berapa ya charge utk S&P tu kita ada kena bayar ke? terima kasih.

chickar

Posts : 19
Join date : 2010-02-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Bukit Bandaraya Shah Alam

Post  ahmdnzm on Mon Mar 01, 2010 1:55 pm

haha nasib baik letak dua-dua lol! ....ok, S&P sign between kita dan developer. last time saya bayar dalam 2k kot utk S&P agreement. rasenye bole tanye sales exec LD utk tanya total fee..tak pon nanti lawyer akan call bgtau berapa kena bayar. untuk legal fee between kita dan bank, saya tak sure plak coz saya amik package ZEC, bank yang bayar legal fee..

ahmdnzm

Posts : 44
Join date : 2010-03-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Bukit Bandaraya Shah Alam

Post  chickar on Mon Mar 01, 2010 2:15 pm

ahmdnzm package ZEC tu cemana ya? kiranya u xperlu bayar lawyer fee lah ya? bagaimana kalau i nak package tu dia under lawyer mana? so meaning u just bayar lawyer fee masa nak buat S&P lah ya. yelah i kalau boleh nak minimize kos dan kena budget betul2 yelah byk duit kita nak kena expense nanti betul tak.

chickar

Posts : 19
Join date : 2010-02-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Bukit Bandaraya Shah Alam

Post  ahmdnzm on Mon Mar 01, 2010 2:35 pm

biasanya bank ade offer 2 packages:

1) ZEC - zero entry cost - Bank bayar legal fee tapi interest rate tinggi
2) NZEC - non zero entry cost - kita bayar legal fee tapi interest rate offer rendah

Bila kita amik package ZEC ni, bank akan bayar legal fee. Bank juga yang akan appoint lawyer untuk uruskan loan legal procedure. nanti lawyer tu akan call untuk sign loan agreement. kita tak payah risau nak cari lawyer. bank yang akan uruskan semuanya. kita datang verify dan sign je. make sure verify betul-betul semua term yang kita dah agree dengan bank study bila dah sign susah nak tukar-tukar.

ahmdnzm

Posts : 44
Join date : 2010-03-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Bukit Bandaraya Shah Alam

Post  Admin on Mon Mar 01, 2010 8:25 pm

byk info bernas ni,

chickar: nanti jgn lupa selalu follow up dgn lawyer takut terlambat plak settle semua doc nanti kena bayar denda.

sedikit tip:
1. kalau ambil mrta dr bank tu, tak payah ambil utk sepanjang tempoh loan, cth loan 30 thn, maybe boleh consider mrta utk 25 thn je, boleh jimat skit.
2.satu bank je? cuba apply loan dr 3 bank berlainan, dapat offer letter yg terbagus, cuba nego dgn bank yg lain utk lwn offer tu, mana tahu boleh lagi bagus rate ( kalau ambik dgn maybank, nanti saya bagi tip2 utk menjimatkan duit anda walaupun pun sedikit)
3. bile dapat ofer letter dr bank, cuba baca bab2 yg ptg, kalau rasa tak suka nego dgn pegawai bank tu,buat2 jual mahal skit.
4. 10% downpayment, kalau ada duit sendiri, guna dulu. nak tunggu kwsp dalam masa 3 minggu juga nak lulus.Ini takut supaya terlambat bayar downpayment, nanti kena denda.

nanti kita bicara lagi

Admin
Admin

Posts : 12
Join date : 2010-02-05

View user profile http://bukitbandaraya.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Bukit Bandaraya Shah Alam

Post  chickar on Mon Mar 01, 2010 8:49 pm

ahmdnzm wrote:biasanya bank ade offer 2 packages:

1) ZEC - zero entry cost - Bank bayar legal fee tapi interest rate tinggi
2) NZEC - non zero entry cost - kita bayar legal fee tapi interest rate offer rendah

Bila kita amik package ZEC ni, bank akan bayar legal fee. Bank juga yang akan appoint lawyer untuk uruskan loan legal procedure. nanti lawyer tu akan call untuk sign loan agreement. kita tak payah risau nak cari lawyer. bank yang akan uruskan semuanya. kita datang verify dan sign je. make sure verify betul-betul semua term yang kita dah agree dengan bank study bila dah sign susah nak tukar-tukar.

rasa2nye mana lagi untung ZEC ke NZEC Idea

chickar

Posts : 19
Join date : 2010-02-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Bukit Bandaraya Shah Alam

Post  chickar on Mon Mar 01, 2010 9:11 pm

Admin wrote:byk info bernas ni,

chickar: nanti jgn lupa selalu follow up dgn lawyer takut terlambat plak settle semua doc nanti kena bayar denda.

sedikit tip:
1. kalau ambil mrta dr bank tu, tak payah ambil utk sepanjang tempoh loan, cth loan 30 thn, maybe boleh consider mrta utk 25 thn je, boleh jimat skit.
2.satu bank je? cuba apply loan dr 3 bank berlainan, dapat offer letter yg terbagus, cuba nego dgn bank yg lain utk lwn offer tu, mana tahu boleh lagi bagus rate ( kalau ambik dgn maybank, nanti saya bagi tip2 utk menjimatkan duit anda walaupun pun sedikit)
3. bile dapat ofer letter dr bank, cuba baca bab2 yg ptg, kalau rasa tak suka nego dgn pegawai bank tu,buat2 jual mahal skit.
4. 10% downpayment, kalau ada duit sendiri, guna dulu. nak tunggu kwsp dalam masa 3 minggu juga nak lulus.Ini takut supaya terlambat bayar downpayment, nanti kena denda.



nanti kita bicara lagi

salam admin,
terima kasih dgn tip yg amat berguna ini. mmg haritu i apply loan dgn maybank je kira ambil masa 3 weeks br dpt approval dan terasa lama sbb kebetulan cuti CNY. jadi kalau i nak apply loan dari bank lain utk buat comparison rasa mcm takut akan makan masa lg betul tak. tulah kes lambat join diz forum Sad .

lagipun sale exec LD dah call maybank minta fax LO untuk prepare S&P.

tapi kalau i proceed je loan dgn maybank tu, boleh ke nak nego?
i berminat sgt nak tahu tip2 utk menjimatkan duit walaupun pun sedikit kalau ambil dgn maybank as you mentioned as above Smile

tqvm admin.

chickar

Posts : 19
Join date : 2010-02-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Bukit Bandaraya Shah Alam

Post  encikx on Thu Mar 04, 2010 8:39 am

maybank bg rate berapa tu?

NZEC lagi bagus dgn syarat kita ada duit extra nak bayar legal fee, interest rate pun lebih rendah dr ZEC.
chickar: dalam masa 3 hari, biasanya dah boleh tahu lulus ke tak kita punya loan dgn mana2 bank. Kalau u guna maybank2u, rasanya lebih baik ambil dgn maybank, senang nak bayar, tapi nasihat saya jgn buat SI ( standing instruction ), rugi. tambah2 kalau gaji u 20 lebih haribulan sudah masuk, kalau SI 1hb baru akan di tolak dr acc utk bayar rumah. pjg plak ayat2 ni, jgn peninh dah ...

encikx

Posts : 6
Join date : 2010-03-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Bukit Bandaraya Shah Alam

Post  chickar on Mon Mar 08, 2010 8:23 pm

encikx wrote:maybank bg rate berapa tu?

NZEC lagi bagus dgn syarat kita ada duit extra nak bayar legal fee, interest rate pun lebih rendah dr ZEC.
chickar: dalam masa 3 hari, biasanya dah boleh tahu lulus ke tak kita punya loan dgn mana2 bank. Kalau u guna maybank2u, rasanya lebih baik ambil dgn maybank, senang nak bayar, tapi nasihat saya jgn buat SI ( standing instruction ), rugi. tambah2 kalau gaji u 20 lebih haribulan sudah masuk, kalau SI 1hb baru akan di tolak dr acc utk bayar rumah. pjg plak ayat2 ni, jgn peninh dah ...

maybank bg rate 5.55%.
alhamdulillah loan dgn bank i dah sign off letter offer. betul kata encikx maybank convenience skit tuk payment.
tq encikx.

chickar

Posts : 19
Join date : 2010-02-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Bukit Bandaraya Shah Alam

Post  zhcorner on Thu Dec 16, 2010 10:38 am

yela encikx, asben sy dh terbuat SI ngan Maybank..tiap2 bulan duit ilang..tp statement sampai lewat plak tue..yg conpiusnye, LD s.k surat baru 3/4kali utk site progress tp maybank taip2 bln antr statement SI..nk tau jgk yg tiap2 bulan amik duit tu utk interst yg mana yer?

chickar wrote:
encikx wrote:maybank bg rate berapa tu?

NZEC lagi bagus dgn syarat kita ada duit extra nak bayar legal fee, interest rate pun lebih rendah dr ZEC.
chickar: dalam masa 3 hari, biasanya dah boleh tahu lulus ke tak kita punya loan dgn mana2 bank. Kalau u guna maybank2u, rasanya lebih baik ambil dgn maybank, senang nak bayar, tapi nasihat saya jgn buat SI ( standing instruction ), rugi. tambah2 kalau gaji u 20 lebih haribulan sudah masuk, kalau SI 1hb baru akan di tolak dr acc utk bayar rumah. pjg plak ayat2 ni, jgn peninh dah ...

maybank bg rate 5.55%.
alhamdulillah loan dgn bank i dah sign off letter offer. betul kata encikx maybank convenience skit tuk payment.
tq encikx.

zhcorner

Posts : 26
Join date : 2010-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Bukit Bandaraya Shah Alam

Post  Admin on Thu Dec 16, 2010 12:27 pm

nak tahu tiap2 bulan bank claim yg mana, ada di nyatakan dlm surat tu, jangan tersampai 2 kali bayar yg sama dah ler.

kalau rumah2 kwsn ni, saya ingat boleh dapat rate paling tinggi pun BLR-2.2, kalau dapat lagi lebih dari -2.2 tu lagi bagus le.

maybank terma nya, tak boleh bayar extra lebih dari 6 bulan, kalau lebih dia charge kita 1% dari nilai yg lebih tu. tapi kalau betul2 lebih banyak ( 40k ) ke, berbaloi walaupun kena bayar penalti tu.

p/s: saya baru redeem nokia c1 guna treat point maybank.

Admin
Admin

Posts : 12
Join date : 2010-02-05

View user profile http://bukitbandaraya.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Bukit Bandaraya Shah Alam

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum