Bukit Bandaraya Community Forum
Please register to join Bukit Bandaraya Community Forum.

Only 1 minutes registration

1. choose username
2. email address
3. password... and DONE!

From
Bukit Bandaraya Community Forum

Phase 5D: Iris

Page 3 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  chickar on Fri Apr 22, 2011 5:09 pm

hisham wrote:
chickar wrote:morning semua,

2 hari lepas LD ada hantar surat untuk buat payment electricity & water deposit.
progress dlm 65%.
[right]

Saya pun dpt surat tu. LB ni kedekut, patutnya LB kena dahulukan..kita bayar masa nak ambik kunci..itu baru betul..

yelah setahu saya sepatutnya bayar utilities bill tu masa ambil kunci. LD dah minta payment tu kena lah juga bayar.

chickar

Posts : 19
Join date : 2010-02-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  zhcorner on Tue May 03, 2011 11:26 am

chickar wrote:
hisham wrote:
chickar wrote:morning semua,

2 hari lepas LD ada hantar surat untuk buat payment electricity & water deposit.
progress dlm 65%.
[right]

Saya pun dpt surat tu. LB ni kedekut, patutnya LB kena dahulukan..kita bayar masa nak ambik kunci..itu baru betul..

yelah setahu saya sepatutnya bayar utilities bill tu masa ambil kunci. LD dah minta payment tu kena lah juga bayar.

salam..
lps je dpt surat LD suruh bayar deposit api air trus je kami byr..then LD kate xsemstinya dlm tempoh 14day , bole byr bile2.. LD kate maybe bulan 8 bole la masuk rumah.. smlm husband pegi tgk rumah dh berkunci..harap2 xde delay lagi , moga dapat masuk rumah sebelum due bersalin bln september nnti n sebelum raye.. Laughing

zhcorner

Posts : 26
Join date : 2010-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Wed May 11, 2011 1:35 pm

Update terkini..

minggu lepas pergi tengok sitr..progress

Boleh kata semua dah siap kecuali cat. Dalam rumah pun dah dibersihkan. Pokok dah tanam. Jln utama x siap lagi. Rasanya boleh siap dlm bln 8 ni kot.

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  zuraputra on Wed Jun 08, 2011 11:29 am

hai.. ada update terkini tak pasal bila boleh dpt kunci.. haritu nak g tgk rumah tapi dah berkunci pulak.. ada sapa2 tau tak berapa banyak point lampu kat siling dan point lampu kat dinding.. nak g shopping lampu siap2 kat puchong.. rumah sy intermediate..kalau dalam s&p ada 22 point tapi x sure berapa banyak siling dan berapa banyak wall points..

zuraputra

Posts : 4
Join date : 2010-11-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Wed Jun 15, 2011 11:32 am

zuraputra wrote:hai.. ada update terkini tak pasal bila boleh dpt kunci.. haritu nak g tgk rumah tapi dah berkunci pulak.. ada sapa2 tau tak berapa banyak point lampu kat siling dan point lampu kat dinding.. nak g shopping lampu siap2 kat puchong.. rumah sy intermediate..kalau dalam s&p ada 22 point tapi x sure berapa banyak siling dan berapa banyak wall points..

last 2 week saya pergi x kunci lagi. Last week pergi x de progress ape pun. Masih tak tar lagi. Kalau tak silap ade 18 point lampu, 6 point kipas, 2 point TV, 2 point telefon unt unit tengah. Point lampu kat dinding ade 2. Semua point mcm rumah normal je. Kat ruang tamu ade 2 point kipas. kalau nak shopping lampu dan kipas mau 2-3K jugak habis atau lebih. Bawah ni senarai harga yg last saya semak (lebih kurang la)

- Kipas Panasonic remote = RM260+
- Kipas regulator normal = RM115+
- Water heater no pump = Rm250+
- Water heater with pump = Rm450+
- 1hp Air cond with inverter c/w installation = RM1500
-1hp air cond no inverter = RM1300
- lampu ikut design

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  chickar on Fri Jul 22, 2011 11:42 am

assalamualaikum,

saya nak bertanya bilakah expected iris 5D ini akan siap sebab terasa progress complete akan delay. kalau delay adakah kita boleh claim dgn developer? terima kasih.

chickar

Posts : 19
Join date : 2010-02-26

View user profile

Back to top Go down

UPDATE 02/08/11

Post  protogyl on Wed Aug 03, 2011 6:03 pm

Jalan dah berturap Very Happy

[You must be registered and logged in to see this link.]

Cement depan rumah pon da siap!

[You must be registered and logged in to see this link.]

Rumput pon da menghijau~ Smile

[You must be registered and logged in to see this link.]

Pokok2 da tanam

[You must be registered and logged in to see this link.]

Bahagian yard belakang rumah2

[You must be registered and logged in to see this link.]

Td ada contact org LD, derang cakap CF akan dapat end of this month atau early next month. Thats all tq


protogyl

Posts : 7
Join date : 2011-04-04

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  jupiter on Thu Aug 04, 2011 12:24 pm

salam, smalam i called LD pun dia kata plg cepat dpt kunci after raya... yup pokok dah tanam tp sadly pokok dpn rumah saya mati & dah kena cabut..

jupiter

Posts : 15
Join date : 2011-08-04

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  chickar on Thu Aug 04, 2011 1:44 pm

tq protogyl dan jupiter for the info.

just nak share sahaja.
untuk lot intermediate...shower paip untuk toilet sharing bilik 2 dan 3 seperti tak sesuai je location dia di tengah2 dinding kecil yg mana dinding itu adalah middle pintu toilet bilik 2 dan 3. cuba lihat contoh gambar ini.

[You must be registered and logged in to see this image.]


chickar

Posts : 19
Join date : 2010-02-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hayusri on Mon Aug 08, 2011 10:22 am

ahmdnzm wrote:Progess on 18 March 2010

Iris dari jauh...

[You must be registered and logged in to see this link.]
Bila nak duduk nie..ramai sikit Penduduk BBSA..surau pun ramai orang nanti..he..he..
avatar
hayusri

Posts : 33
Join date : 2010-08-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  zhcorner on Tue Aug 23, 2011 1:41 pm

chickar wrote:tq protogyl dan jupiter for the info.

just nak share sahaja.
untuk lot intermediate...shower paip untuk toilet sharing bilik 2 dan 3 seperti tak sesuai je location dia di tengah2 dinding kecil yg mana dinding itu adalah middle pintu toilet bilik 2 dan 3. cuba lihat contoh gambar ini.

[You must be registered and logged in to see this image.]


yerla betul tu..mmg xsesuai, kalo budak2 yg mandi gerenti melicak sampai ke dlm bilik..

zhcorner

Posts : 26
Join date : 2010-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  jupiter on Wed Aug 24, 2011 6:10 pm

toilet tu kecik.. pintu pulak ada 2..kalau letak shower head tu tempat lain mungkin kena pintu & kembang bila basah.. tp location sekarang pun ada possibility air kena pintu jugak..

jupiter

Posts : 15
Join date : 2011-08-04

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Tue Sep 06, 2011 1:20 pm

jupiter wrote:toilet tu kecik.. pintu pulak ada 2..kalau letak shower head tu tempat lain mungkin kena pintu & kembang bila basah.. tp location sekarang pun ada possibility air kena pintu jugak..

nak buat cam mana..dah saiz rumanya kecik..18 x 70 Je...kalau 40 x 70..letak mana2 pun tak pe kepala shower tu...saya dah check rumah saya...ade defect ..tapi x tau lah kalau diaorg repair dulu sblm bagi kunci..harapnya mcm tu lah. Susah kalau nak claim2 ni. workmanship biasa2 je. Rasanya rumah tu diaorg akan cat kaler lain..tapi x tau lah..projek sebelah tu nak buat rumah flat 5 tingkat, ade 6 blok, 30 unit. depan pulak projek rumah double story atau semi D.

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  zhcorner on Wed Sep 07, 2011 10:11 am

hisham wrote:
jupiter wrote:toilet tu kecik.. pintu pulak ada 2..kalau letak shower head tu tempat lain mungkin kena pintu & kembang bila basah.. tp location sekarang pun ada possibility air kena pintu jugak..

nak buat cam mana..dah saiz rumanya kecik..18 x 70 Je...kalau 40 x 70..letak mana2 pun tak pe kepala shower tu...saya dah check rumah saya...ade defect ..tapi x tau lah kalau diaorg repair dulu sblm bagi kunci..harapnya mcm tu lah. Susah kalau nak claim2 ni. workmanship biasa2 je. Rasanya rumah tu diaorg akan cat kaler lain..tapi x tau lah..projek sebelah tu nak buat rumah flat 5 tingkat, ade 6 blok, 30 unit. depan pulak projek rumah double story atau semi D.

LD kate 2mggu lg dpt kunci.. LD jgk kate dpn perumhn kite tu nk buat skolah..ntahla .. rumah sy defect bahgian hall ade kesan air kt syiling bwh toilet master bedroom..buatkan pemandangan yg buruk jer..

zhcorner

Posts : 26
Join date : 2010-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Wed Sep 07, 2011 2:42 pm

zhcorner wrote:
hisham wrote:
jupiter wrote:toilet tu kecik.. pintu pulak ada 2..kalau letak shower head tu tempat lain mungkin kena pintu & kembang bila basah.. tp location sekarang pun ada possibility air kena pintu jugak..

nak buat cam mana..dah saiz rumanya kecik..18 x 70 Je...kalau 40 x 70..letak mana2 pun tak pe kepala shower tu...saya dah check rumah saya...ade defect ..tapi x tau lah kalau diaorg repair dulu sblm bagi kunci..harapnya mcm tu lah. Susah kalau nak claim2 ni. workmanship biasa2 je. Rasanya rumah tu diaorg akan cat kaler lain..tapi x tau lah..projek sebelah tu nak buat rumah flat 5 tingkat, ade 6 blok, 30 unit. depan pulak projek rumah double story atau semi D.

LD kate 2mggu lg dpt kunci.. LD jgk kate dpn perumhn kite tu nk buat skolah..ntahla .. rumah sy defect bawhgian hall ade kesan air kt syiling bwh toilet master bedroom..buatkan pemandangan yg buruk jer..

Kalau 2 minggu lagi, baguslah. Takut janji kosong je. Kalau ikutkan plan memang akan buat skolah dpn tu. Harap diaorg x mungkir janji.

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  zhcorner on Fri Sep 09, 2011 10:53 am

salam... smlm dh dpt surat utk set appointment dgn site supervisor LD..utk dpt kunci la tu.. Sape cpt set apptmnt cepatla dpt kunci.. Very Happy

zhcorner

Posts : 26
Join date : 2010-09-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Fri Sep 09, 2011 12:14 pm

zhcorner wrote:salam... smlm dh dpt surat utk set appointment dgn site supervisor LD..utk dpt kunci la tu.. Sape cpt set apptmnt cepatla dpt kunci.. Very Happy

oo ye ke...baguslah mcm tu,.. Very Happy

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  jupiter on Fri Sep 09, 2011 5:48 pm

alhamdulillah..penantian bakal berakhir..Smile rumah saya pun ada blothes kat siling bawah toilet master tu..toilet leaking ke? dapat kunci nanti agaknya kena bukak semua pili air, bg running dalam 15 min..tgk kat mana ada sumbat,bocor..

jupiter

Posts : 15
Join date : 2011-08-04

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  Raul7771 on Fri Sep 09, 2011 6:02 pm

salam.. saya pn beli rumah kat iris ni, baru dpt surat semlm kata dh siap.. ni rumah pertama saya, so takde pengalaman sgt.. kalo ade apa2 tips utk masuk umah baru ni, boleh la harapnya share kat sini..

Raul7771

Posts : 9
Join date : 2011-09-09

View user profile

Back to top Go down

Total Late Payment Charge Outstanding

Post  protogyl on Fri Sep 09, 2011 8:36 pm

assalamualaikum,

saya pon da dpt surat property delivery from lebar daun. tetibe kt sini ada surat total late payment charge outstanding. almost rm3k. since ni property 1st sy, so sy xbrapa tau sgt. late payment ni masalah bank ngan developer kan? so kalo bende ni xsettle sy mmg xbole amik kunci la kan? sapa2 yg mahir pasal bende ni tolong terangkan please.. Question

lg satu da tgk rumah mmg bnyk defect la. lebar daun ni mmg buat rumah low quality ke? ada door/window frame bengkok, tiles ada yg pecah dlm toilet, hall punye siling ada water mark, mmg ada bocor kt lantai bilik air master bedroom Crying or Very sad


protogyl

Posts : 7
Join date : 2011-04-04

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Sat Sep 10, 2011 12:02 pm

kena ambik gambar defect tu sebagai bukti..kalau tak silap ade 24bulan untuk claim warranty. saya punya properties pun ade defect jugak.. Mad

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  jupiter on Sun Sep 11, 2011 8:45 pm

ambik gambar, buat written report & attach sekali gambar and jgn lupa cc pada bank & lawyer.. still menunggu surat saya ni, x dpt lg..

jupiter

Posts : 15
Join date : 2011-08-04

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  Raul7771 on Mon Sep 12, 2011 4:02 pm

protogyl wrote:assalamualaikum,

late payment ni masalah bank ngan developer kan? so kalo bende ni xsettle sy mmg xbole amik kunci la kan? sapa2 yg mahir pasal bende ni tolong terangkan please.. Question


aku dh dh byr pagi td, kecuali yg financier, tu bank yg kena bayar.. antara info yg aku dpt pagi td;

1) bank kena settlekan dulu baru bole dpt konci..
2) pastu kena set appointment 2 hari sblm amik, nanti ada org LB yg follow..
3) rumah yg ada defect, sape cepat settle, diorang buat dulu.. lambat kena queue lah..

Raul7771

Posts : 9
Join date : 2011-09-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  hisham on Mon Sep 12, 2011 4:07 pm

Baru call LB pagi tadi. kunci boleh ambil kalau bank dah settle semua payment. Tunggu cheque clear lepas tu baru boleh buat appoitment ngan site officer untuk inspection.

duit maintainance 400++ tu untuk pungut sampah, sbb MBSA x ambik sampah sampah 6 bulan. Siapa sign S&P awal boleh dpt LED sbb projek lambat siap. Kalau bank lambat byr payment, kena settle payment tertunggak baru boleh dpt kunci.

Saya dengar ade yg kena bayar sampai 7K sbb bank late payment!!..

hisham

Posts : 43
Join date : 2010-08-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  Raul7771 on Mon Sep 12, 2011 4:37 pm

7k tu yg purchaser kena bayar ke? banyak tuuu..

Raul7771

Posts : 9
Join date : 2011-09-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 5D: Iris

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum