Bukit Bandaraya Community Forum
Please register to join Bukit Bandaraya Community Forum.

Only 1 minutes registration

1. choose username
2. email address
3. password... and DONE!

From
Bukit Bandaraya Community Forum

Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Post  hayusri on Wed Oct 20, 2010 12:47 pm

Semalam aku pergi bayar deposit api & air. Lepas tu pergi jumpa Head Development dia. Dia kata Disember confirm la. Lebar Daun sekarang dalam proses application for CF. Then aku pergi lawyer firm. Dia dah submit MOT ke Lebar Daun. Siap la RM7-8k.

Regarding LAD, dia minta buat satu surat tuntutan dan serahkan kepada Lebar Daun semasa dapat kunci. Masukkan sekali dalam surat tu tarikh surat transfer dan S&P. Lebar Daun akan proses within 1 month.

According to lebar Daun, rumah semua sudah siap, just minor touch up sahaja. Bolehlah tahun depan masuk rumah baru..hu..hu..


Last edited by hayusri on Wed Oct 20, 2010 1:18 pm; edited 2 times in total (Reason for editing : Recorrect word)
avatar
hayusri

Posts : 33
Join date : 2010-08-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Post  faizalis on Tue Nov 09, 2010 11:22 am

Anybody boleh share Pelan Rumah Untuk Marica?

faizalis

Posts : 5
Join date : 2010-11-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Post  mohd on Wed Dec 08, 2010 8:45 am

LAD tu denda yg developer kena bayar ke sbb lambat siapkan rumah... klau btol, takkan nak kena buat surat???... kan derang dah bole kira sendiri sbb data semua ada dlm fail/sistem... lg satu xde dinyatakan dlm perjanjian(S&P) pun pembeli kena buat surat... kalau ikut law yg sebenar developer kena terus bayar denda masa serah kunci....

mohd

Posts : 36
Join date : 2010-07-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Post  hayusri on Thu Jan 13, 2011 8:35 am

mohd wrote:LAD tu denda yg developer kena bayar ke sbb lambat siapkan rumah... klau btol, takkan nak kena buat surat???... kan derang dah bole kira sendiri sbb data semua ada dlm fail/sistem... lg satu xde dinyatakan dlm perjanjian(S&P) pun pembeli kena buat surat... kalau ikut law yg sebenar developer kena terus bayar denda masa serah kunci....
aku dah buat..tapi siapa yang belum buat Lebar Daun ada standard format..aku claim around 15K...siapa yang dah dapat..atau siapa yang ada info bila nak dapat..apa proses diorang lagi..boleh tambah2 untuk interior rumah..he..he..
avatar
hayusri

Posts : 33
Join date : 2010-08-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Post  hayusri on Thu Jan 13, 2011 8:37 am

hayusri wrote:Semalam aku pergi bayar deposit api & air. Lepas tu pergi jumpa Head Development dia. Dia kata Disember confirm la. Lebar Daun sekarang dalam proses application for CF. Then aku pergi lawyer firm. Dia dah submit MOT ke Lebar Daun. Siap la RM7-8k.

Regarding LAD, dia minta buat satu surat tuntutan dan serahkan kepada Lebar Daun semasa dapat kunci. Masukkan sekali dalam surat tu tarikh surat transfer dan S&P. Lebar Daun akan proses within 1 month.

According to lebar Daun, rumah semua sudah siap, just minor touch up sahaja. Bolehlah tahun depan masuk rumah baru..hu..hu..
aku loan Gomen..tapi tak dapat kunci sebab cek..lawyer pemaju tak dapat..ada siapa2 yang sama kes dengan saya...ke saya sorang jer ..hu..hu..
avatar
hayusri

Posts : 33
Join date : 2010-08-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Post  hayusri on Thu Jan 13, 2011 8:39 am

mohd wrote:LAD tu denda yg developer kena bayar ke sbb lambat siapkan rumah... klau btol, takkan nak kena buat surat???... kan derang dah bole kira sendiri sbb data semua ada dlm fail/sistem... lg satu xde dinyatakan dlm perjanjian(S&P) pun pembeli kena buat surat... kalau ikut law yg sebenar developer kena terus bayar denda masa serah kunci....
bila kau orang semua nak duduk..aku tengok baru sorang yang duduk..type Maricha row atas...masuk ramai2 sikit..tak takut sangat...
avatar
hayusri

Posts : 33
Join date : 2010-08-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Post  hayusri on Thu Jan 13, 2011 8:42 am

faizalis wrote:Anybody boleh share Pelan Rumah Untuk Marica?
siapa2 yang dah dapat kunci..apa defect yang kauorang hi lite...dan apa defect yang dah jumpa...
avatar
hayusri

Posts : 33
Join date : 2010-08-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Post  mohd on Thu Jan 13, 2011 9:20 am

seperti yg dah dikatakan sblm ni.. defectnya mmg bnyk... yg paling bnyk dinding retak. ada jg siling master bedroom jatuh, sambungan paip longgar, bumbung bocor, tiles lompong, bumbung bocor, switch lampu jd master switch, tandas tersumbat n bnyk lg la.. giler.. smpai skang LD baru repair separuh...

mohd

Posts : 36
Join date : 2010-07-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Post  hayusri on Thu Jan 13, 2011 11:33 am

mohd wrote:seperti yg dah dikatakan sblm ni.. defectnya mmg bnyk... yg paling bnyk dinding retak. ada jg siling master bedroom jatuh, sambungan paip longgar, bumbung bocor, tiles lompong, bumbung bocor, switch lampu jd master switch, tandas tersumbat n bnyk lg la.. giler.. smpai skang LD baru repair separuh...
alamak..banyaknya..kau check semua ker dalam masa sejam saja lebar daun bagi..atau selepas dioarang balik kita boleh complaint...
avatar
hayusri

Posts : 33
Join date : 2010-08-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Post  mohd on Thu Jan 13, 2011 12:31 pm

lps bagi kunci terus check... jgn lengah2... terus tulis dlm defect form n submit... klau x cukup tambah guna kertas sendiri... atau ambil form baru kt tingkat 2 Wisma LD... form bole hantar bnyk kali... utk defect yg lain atau defect yg derang x resolve dlm masa 1 mnggu... klau x silap aku jiran yg dah duduk tu da bnyk kali hantar n priority kt dia sbb dia dah mendiami rumah... klau ikut logik la.. tp x tau la klau LD dah susun ikut 'first come first serve'.....

mohd

Posts : 36
Join date : 2010-07-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Post  aishah on Wed Jan 19, 2011 7:32 pm

mohd wrote:lps bagi kunci terus check... jgn lengah2... terus tulis dlm defect form n submit... klau x cukup tambah guna kertas sendiri... atau ambil form baru kt tingkat 2 Wisma LD... form bole hantar bnyk kali... utk defect yg lain atau defect yg derang x resolve dlm masa 1 mnggu... klau x silap aku jiran yg dah duduk tu da bnyk kali hantar n priority kt dia sbb dia dah mendiami rumah... klau ikut logik la.. tp x tau la klau LD dah susun ikut 'first come first serve'.....

smlm sy hantar list of defect ke LD, n kalau tgk di form tu, dia akan setle defect on first come first serve... about LAD, diorng bgtau tak perlu buat surat, pihak LD akan buat bayaran pampasan semula automatik, tp not now, ambil masa sedikit, n they will inform later... cuma kecewa sgt sbb workmanship rumah sgt teruk..

aishah

Posts : 5
Join date : 2010-07-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Post  hayusri on Sun Jan 23, 2011 10:52 am

aishah wrote:
mohd wrote:lps bagi kunci terus check... jgn lengah2... terus tulis dlm defect form n submit... klau x cukup tambah guna kertas sendiri... atau ambil form baru kt tingkat 2 Wisma LD... form bole hantar bnyk kali... utk defect yg lain atau defect yg derang x resolve dlm masa 1 mnggu... klau x silap aku jiran yg dah duduk tu da bnyk kali hantar n priority kt dia sbb dia dah mendiami rumah... klau ikut logik la.. tp x tau la klau LD dah susun ikut 'first come first serve'.....

smlm sy hantar list of defect ke LD, n kalau tgk di form tu, dia akan setle defect on first come first serve... about LAD, diorng bgtau tak perlu buat surat, pihak LD akan buat bayaran pampasan semula automatik, tp not now, ambil masa sedikit, n they will inform later... cuma kecewa sgt sbb workmanship rumah sgt teruk..
rasanya it's not right time nak rasa kecewa sebab lebar daun punya workmanship memang tahap tu. Mereka tak tahu expectation dan quality awareness rakyat Malaysia dah bertambah..cuma apa yang saya buat kita ikut apa yang cousin saya advice..follow CIDB standard..contohnya toilet yang berlumus dengan kotor dan simen tu sepatutnya shinning..tile kalau kita ketok bunyi 'kosong' tu sepatunya penuh..farame tingkap should be very square..barulah nak pasang grill cantik sikit...plastering mesti licin..kalau macam rumah kos rendah..boleh complain..painting pun mesti licin..so it's time kita complaint betul..biar sampai 1000 complaint pun tak per..
avatar
hayusri

Posts : 33
Join date : 2010-08-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Post  mhr on Tue Feb 08, 2011 4:10 pm

lame je senyap page nih...ade rumah yg da siap defect repair? xdpt nak check coz duk jauh. Mase ambik kunci dulu tgk sume tgh rancak renovate rumah.
ade yg da pindah?

mhr

Posts : 15
Join date : 2010-06-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Post  ahmdnzm on Tue Feb 08, 2011 6:23 pm

salam,

dah ada jiran2 yang pindah time cuti tahun baru cina lepas. untuk defect tu, tak sure la pulak dah repair semuanya. cam banyak lagi je tak repair. pintu bilik air kat umah saya pon tak pasang lagi! No

ahmdnzm

Posts : 44
Join date : 2010-03-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Post  mohd on Wed Feb 09, 2011 8:26 am

rumah yg dah didiami....row jalan dkt hutan dah ada 3... row jalan tgh dah ada 3... row dpn taman ada 1... row yg dkt dgn org pertama pindah tu ada 3... selain tu ada jg yg duduk sekejap2 terutama hr mnggu...

mohd

Posts : 36
Join date : 2010-07-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Post  mhr on Wed Feb 09, 2011 10:46 pm

Tak siap repair lagi??? mcm ni xsempat nak pindah ikut plan.. kate lepas CNY bole siap. Slow btul la LD nih.

mhr

Posts : 15
Join date : 2010-06-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Post  ahmdnzm on Thu Feb 10, 2011 5:51 pm

kalo nak cepat siap repair defect tu especially dinding crack atau tile pecah kena call encik Bob selalu. saya rasa dia bagi high priority owner rumah yg nak masuk cepat.

ahmdnzm

Posts : 44
Join date : 2010-03-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Post  ahmdnzm on Sun Feb 27, 2011 11:40 pm

ade sape2 kat sini dah masuk rumah?

ahmdnzm

Posts : 44
Join date : 2010-03-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Post  mohamadn on Mon Feb 28, 2011 11:35 am

assalamualaikum.. inshaallah saya skrg dlm proses membeli rumah no 65 yang belakang ada hutan. tgh proses loan sekarang ni. weekend hari tu visit, ramai owner skrg dalam proses renovation..

mohamadn

Posts : 2
Join date : 2011-02-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Post  faizalis on Mon Feb 28, 2011 1:05 pm

Yang dah or tengah renovate tu, boleh recommend kontraktor yang bagus?

faizalis

Posts : 5
Join date : 2010-11-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Post  ahmdnzm on Tue Mar 01, 2011 9:27 pm

mohamadn wrote:assalamualaikum.. inshaallah saya skrg dlm proses membeli rumah no 65 yang belakang ada hutan. tgh proses loan sekarang ni. weekend hari tu visit, ramai owner skrg dalam proses renovation..

waalaikumussalam...hopefully semua berjalan lancar. bole la cepat2 masuk. memang ramai pon yg tgh renovate skrg ni termasuklah saya Very Happy

ahmdnzm

Posts : 44
Join date : 2010-03-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Post  mhr on Wed Mar 02, 2011 7:01 am

Owh ramai lagi tak pindah lg la ni yer...sume tgh rancak renovate. Mesti cantik2 rumah neighbour2 nih hehe

mhr

Posts : 15
Join date : 2010-06-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Post  mohamadn on Wed Mar 02, 2011 9:42 am

assalamualaikum, nak tanya pulak pasal jaga/guard utk marinha marica ni, jadi ke rancangan nak letak jaga utk tgk kawasan perumahan tu..

mohamadn

Posts : 2
Join date : 2011-02-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Post  farrinmokhtar on Wed Mar 09, 2011 12:10 pm

mohd wrote:rumah yg dah didiami....row jalan dkt hutan dah ada 3... row jalan tgh dah ada 3... row dpn taman ada 1... row yg dkt dgn org pertama pindah tu ada 3... selain tu ada jg yg duduk sekejap2 terutama hr mnggu...
As-Salam

Saya bukan orang yang arif pasal undang-undang bangunan ni. Tapi setahu saya, memiliki rumah juga sama seperti memiliki kereta. If modification being made during the warranty period, warranty will be void. Walau bagaimanapun, saya bukanlah orang yang arif dalam hal ini. Mungkin ada kawan-kawan di sini yang lebih arif.

Saya juga tengah menunggu rumah siap. Nasihat dari kawan-kawan amat saya hargai.

farrinmokhtar

Posts : 1
Join date : 2010-09-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Post  Lisha on Mon Apr 25, 2011 4:44 pm

mohamadn wrote:assalamualaikum.. inshaallah saya skrg dlm proses membeli rumah no 65 yang belakang ada hutan. tgh proses loan sekarang ni. weekend hari tu visit, ramai owner skrg dalam proses renovation..


Berapa harga beli rumah tu? beli dari lebar daun ke???

Lisha

Posts : 5
Join date : 2011-04-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Marina & Maricha 4B : Dah hampir nak dapat kunci

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum