Bukit Bandaraya Community Forum
Please register to join Bukit Bandaraya Community Forum.

Only 1 minutes registration

1. choose username
2. email address
3. password... and DONE!

From
Bukit Bandaraya Community Forum

Phase 4B : Marinha and Marica

Page 3 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Phase 4B : Marinha and Marica

Post  ahmdnzm on Wed Nov 24, 2010 4:00 pm

oh cam tu rupanya...nanti nak pi tgk umah la kalo dah sticker gak bounce

ahmdnzm

Posts : 44
Join date : 2010-03-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 4B : Marinha and Marica

Post  mhr on Sun Nov 28, 2010 10:18 pm

Pg tengok rumah ptg td, Marica & a few marinha da dpt CF (da ade sticker MBSA). Marinha row jln U11/21 & U11/20 je blum ade sticker. tgk condition rumah masih ade crack and pecah dkt dinding, wonder mcm mana mbsa bg approval eh?

mhr

Posts : 15
Join date : 2010-06-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 4B : Marinha and Marica

Post  ahmdnzm on Mon Nov 29, 2010 8:11 am

mhr wrote:Pg tengok rumah ptg td, Marica & a few marinha da dpt CF (da ade sticker MBSA). Marinha row jln U11/21 & U11/20 je blum ade sticker. tgk condition rumah masih ade crack and pecah dkt dinding, wonder mcm mana mbsa bg approval eh?

tu lar, petang semalam pon saya pi tgk umah. takde pon sticker MBSA. tak ushar plak lorong lain coz ada barricade lagi. nampaknya banyak la kena report time buat joint defect inspection nanti.lepas tu nak tunggu diorg repair lagi.cam lambat lagi je bole masuk umah

ahmdnzm

Posts : 44
Join date : 2010-03-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 4B : Marinha and Marica

Post  Admin on Mon Nov 29, 2010 1:04 pm

sabar..sabar, dah hampir dekat dah tu...
lepas dapat kunci, biasanya 2 bln lepas tu baru pindah masuk, nak cepat lagi, beli lampu/kipas siap2, cari org pasang awal2, gril design dah boleh pilih.
benda2 akan ambil masa jugak ni. defect lagi.

kipas panasonic murah kat archiever lighting sek. 8 shah alam.

Admin
Admin

Posts : 12
Join date : 2010-02-05

View user profile http://bukitbandaraya.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Phase 4B : Marinha and Marica

Post  mohd on Tue Nov 30, 2010 8:05 am

bro admin, grill kat shah alam kat mana yg terbaik (x kira murah atau mahal tp brg berkualiti n perfect finishing)?

mohd

Posts : 36
Join date : 2010-07-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 4B : Marinha and Marica

Post  Shazzy on Thu Dec 09, 2010 1:46 am

Salam semua. Saya baru discover blog / site bukit bandaraya ni. Saya ada call LD pag tadi, diaorg cakap mungkin dalam hujung bulan 12 dapat kunci. Saya beli Marinha, lorong U11/20. Blom bayar deposit api / air lagi sbb takde surat pun dtg ke rumah.

Shazzy

Posts : 3
Join date : 2010-12-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 4B : Marinha and Marica

Post  mohd on Thu Dec 09, 2010 9:09 am

hah? akhir bln 12 pulak.. hr tu ckp tgh bln 12... mnggu depan tepon ntah2 dia ckp thn dpn pulak dah... Evil or Very Mad

mohd

Posts : 36
Join date : 2010-07-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 4B : Marinha and Marica

Post  ahmdnzm on Thu Dec 09, 2010 10:02 am

mohd wrote:hah? akhir bln 12 pulak.. hr tu ckp tgh bln 12... mnggu depan tepon ntah2 dia ckp thn dpn pulak dah... Evil or Very Mad

saya rasa tahun depan dpt kunci Crying or Very sad last week call LD, diorg cakap pending CF.tak tau bila bole dapat CF umah tu.

last weekend pi la masuk tengok umah. ni yg dapat saya check
1)hampir semua tombol pintu berkarat
2)1 pintu bilik air takde lagi.
3) rasanya contractor tgh fitting kepala paip coz ade bilik air yg takde lagi.

ahmdnzm

Posts : 44
Join date : 2010-03-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 4B : Marinha and Marica

Post  faizalis on Wed Dec 15, 2010 9:44 pm

Jalan U11/21 dah dapat CF.
Nampak sticker MBSA dah ditampal kat sliding door kat semua rumah.

faizalis

Posts : 5
Join date : 2010-11-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 4B : Marinha and Marica

Post  mohd on Fri Dec 17, 2010 9:49 am

letter of handing over da smpai.. yes..yes... tinggal tunggu bank buat bayaran then dpt kunci...

mohd

Posts : 36
Join date : 2010-07-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 4B : Marinha and Marica

Post  ahmdnzm on Fri Dec 17, 2010 4:31 pm

ada sesape tau bayaran maintenance charges around 500++ selama 6 bulan tu utk ape?

ahmdnzm

Posts : 44
Join date : 2010-03-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 4B : Marinha and Marica

Post  mhr on Fri Dec 17, 2010 4:52 pm

Ape yg kene bayar ntuk handling nih selain maintenance 500++ tu? xdpt surat lg...

mhr

Posts : 15
Join date : 2010-06-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 4B : Marinha and Marica

Post  ahmdnzm on Fri Dec 17, 2010 5:39 pm

dari kita tu je la yg kena bayar. kalo bank lambat disburse duit ke developer, adela keluar tambahan penalty charge.

ahmdnzm

Posts : 44
Join date : 2010-03-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 4B : Marinha and Marica

Post  mohd on Mon Dec 20, 2010 8:08 am

rasanya detail bayaran semua dlm letter handover tuh... tp utk saper yg buat loan 100%... dpt kontra thru deposit(rm 3k klau x silap).. x payah pk pasal bayaran tu.. cuma tunggu cek dr LD la.. klau x puas hati bole dtg ke wisma LD.. derang mmg profesional n baik (thru my experience)...

mohd

Posts : 36
Join date : 2010-07-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 4B : Marinha and Marica

Post  mhr on Mon Dec 20, 2010 8:20 am

ade satu soalan;

Kalau bank lambat disburse duit to developer..owner kene tanggung penalty charges or boleh kowtim dgn bank or mcm mane eh? tgk dlm bill nih all transaction bank mesti lewat..

mhr

Posts : 15
Join date : 2010-06-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 4B : Marinha and Marica

Post  mohd on Mon Dec 20, 2010 8:28 am

rasanya x bole kow-tim... sbb penalty perlu dibayar kpd LD bknnya bank.. so kena force bank spy cpt bayar...

mohd

Posts : 36
Join date : 2010-07-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 4B : Marinha and Marica

Post  mhr on Mon Dec 20, 2010 8:45 am

i mean..kite da choose dia as banker and amanahkan banker buat pembayaran kepada developer but every transaction lambat walaupun developer da bg surat ke banker. boleh ke kite talk to banker mintak banker settle dgn developer since problem comes from the banker?

mhr

Posts : 15
Join date : 2010-06-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 4B : Marinha and Marica

Post  mohd on Mon Dec 20, 2010 9:06 am

alamak yg ni x tau la pulak... cuba la try...

mohd

Posts : 36
Join date : 2010-07-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 4B : Marinha and Marica

Post  kj on Mon Dec 20, 2010 12:52 pm

Salam,
I'm new to this forum, tapi selalu baca. Btw Rm500++ tu maintenance charged. Ada dlm agreement, tp masa beli tu tak terbaca pulak. Katanya utk ptg rumput, cuci apa yg patut sebelum serah kwasan ke local authorithy. Agreement state boleh mintak tgk supporting, kalau tak silap.
Tapi yg pelik assesment pun kena bayar. Apa MBSA buat?

kj

Posts : 2
Join date : 2010-12-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 4B : Marinha and Marica

Post  ahmdnzm on Mon Dec 20, 2010 2:15 pm

salam kj,

selamat datang ke forum BBSA ni.

ade ye sebut pasal maintenance fee kat dalam s&p.kalo camtu ok la tu. later nak settle kan charges tu plus late penalty charges huhu..nak try nego2 dgn LD bole waive tak penalty charges tu huhu

ahmdnzm

Posts : 44
Join date : 2010-03-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 4B : Marinha and Marica

Post  Shazzy on Mon Dec 20, 2010 2:59 pm

ahmdnzm wrote:salam kj,

selamat datang ke forum BBSA ni.

ade ye sebut pasal maintenance fee kat dalam s&p.kalo camtu ok la tu. later nak settle kan charges tu plus late penalty charges huhu..nak try nego2 dgn LD bole waive tak penalty charges tu huhu

Salam Semua,

Tadi saya baru call LD dan saya pun mengalami masalah yang sama. Penalty charges saya dalam RM2,800. Ni semua sebab bank lambat process semua document saya. Saya diberitahu yang kita boleh appeal untuk waive atau at least pengurangan dalam amount penalty. Kita kena buat surat rayuan utk pengurangan bersertakan 'chronology of event' daripada pihak bank. Saya nasihatkan dalam surat rayuan korang, korang buat jugak chronology korang sendiri utk tunjukkan yg bank yg lembap bayar LD.

Bank tak akan bayar pada developer on penalty, tapi kita boleh paksa pihak bank buat sekali rayuan bagi pihak kita sebab kelewatan diaorg. Kalau diaorg tak nak jugak, saya sarankan korang telipon jer Internal Audit Dept diaorg buat complain and cakap yang satu complain susulan akan dihantar ke pihak aduan Bank Negara utk tindakan diaorg. Kasi kecut perut sikit. Saya akan buat pendekatan itu dan harap komen saya dapat membantu semua.

Shazzy

Posts : 3
Join date : 2010-12-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 4B : Marinha and Marica

Post  mhr on Tue Dec 21, 2010 8:55 am

smlm da call bank ntuk discuss pasal late payment nih nak buat chronology, and dorang mintak 3 hari untuk investigate on their site...hopefully dpt la kurangkan penalty nih....org lain buat silap kita pulak yg kene byr ribu2...xpatut2 Evil or Very Mad

mhr

Posts : 15
Join date : 2010-06-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 4B : Marinha and Marica

Post  shahrz on Wed Dec 22, 2010 12:54 am

Salam semua.
Sticker tu bukannya CF tapi menunjukan MBSA dah buat inspection unit tersebut. Unit tersebut dilarang melakukan sebarang pengubahsuaian jika tidak mendapat kebenaran dari datuk bandar (MBSA).
CF merangkumi seluruh kawasan termasuklah unit, infra, lanskap, keselamatan dan lain lain lagi. Bg tujuan CF terdapat 7 jabatan haru buat pemeriksaan dan memgeluarkan surat sokongan. Inspection kali pertama untuk CF adalah pada 13/11/2010 tetapi ada komen yg perlu di perbetulkan oleh LD. setelah semua komen di perbetulkan LD masuk sekali lagi untuk CF approval pada 4/12. MBSA sepatutnya keluarkan salinan approved CF pada 20/12/2010 ttp ditunda ke esok (22/12) atas sbb tak di ketahui.
Tuan/puan sebenarnya boleh mendapatkan kunci dari LD jika bank dah buat bayaran kpd LD dan juga yg duit lain lain tu.

Security... selain dari adakan guard rondaan malam, boleh tak kita bina pagar bg lorong belakang...jd tak semua org bleh lalu belakang rumah melainkan pemilik shj..

shahrz

Posts : 6
Join date : 2010-03-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 4B : Marinha and Marica

Post  Shazzy on Sat Dec 25, 2010 10:42 am

Congratulation pada rakan-rakan yang dah dapat kunci. Saya masih struggle dengan documentation. Tak sabar nak masuk rumah baru.

Shazzy

Posts : 3
Join date : 2010-12-09

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 4B : Marinha and Marica

Post  aishah on Tue Dec 28, 2010 6:44 pm

Shazzy wrote:Congratulation pada rakan-rakan yang dah dapat kunci. Saya masih struggle dengan documentation. Tak sabar nak masuk rumah baru.

Salam,
sy dah amik kunci harini, rumah sy lorong u11/20, masa checking ngn kontraktor ada banyak juga defect,terutama di bhg power supply yang tak kemas, plaster dinding di tingkap pun tak kemas, tombol pintu semua karat, syiling pun tak kemas jugak, kat lantai tiles ada yg lubang sikit, semua defect ni kena masukkan dalam borang defect yg LD sertakan ms amik kunci, lg bagus amik gmbr defect n bg sekali mse serah borang kat LD..kontraktor bgtau LD nak cepat serahkan kunci, so defect tu akan cover kemudian... lorong sy ada yang dah stat renovation..Smile

aishah

Posts : 5
Join date : 2010-07-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Phase 4B : Marinha and Marica

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum